Myyjä on liian usein yrityksen paskalaari

29.11.2021

Vuosi vaihtuu pian ja kohta on taas aika vetää yhteen kulunut vuosi sekä laatia tavoitteet tulevalle vuodelle. Ei lienee yllätys, että myyjiltä odotetaan joka vuosi enemmän ja enemmän ja tavoitteet ovat vähintään 10-15% korkeammat kuin edellisenä vuonna. Yrityksestä, tuotteista ja palveluista riippuen mittareita voivat olla useita, esimerkiksi puhelinsoitot, uusasiakkaat asiakastapaamiset, kirjaukset järjestelmään, tarjousten ja tilausten määrä sekä arvo, lisämyynnin määrä sekä markkinoinnilliset toimenpiteet. Myyntiä on helppo mitata mittareiden avulla, ja niiden tuleekin olla kannustavia ja tavoitteellisia.


Myynnin ja mittareiden täyttämisen lisäksi valitettavasti liian monen myyjän arkityöhön kuuluvat kuitenkin paljon muuta kuin myyntityö. Näitä ovat muun muassa ostojen tekemistä, projektien hallintaa, toimitusreklamaatioiden selvittelyä, varaston hallintaa, laskujen selvittelyä, teknistä tukea, asennuksia ja käyttöönottoja, palveluongelmien selvittämistä, huoltotoimia, myyntisaatavien karhuamista, tavaroiden kuljetusta sekä erilaiset satunnaiset sivuprojektit ja ties mitä muuta. 

Myynti on yrityksen kulmakivi ja kaikkien muiden sisäisten toimintojen tulee tukea myyntiä

Myyjän työ on jo itsessään kokonaisvaltaisesti vaativaa ilman, että sitä kuormitetaan kaikilla mahdollisilla muilla organisaation töillä, ja jotka vievät aikaa pois asiakastyöskentelystä. Myyjän rooli täytyy olla siis mahdollisimman puhdas ja valtaosa ajasta tulee suunnata asiakkaan palvelemiseen ja myyntiin. Jokaisen tulee yrityksessä ymmärtää, että asiakkaat ovat yrityksen, ei myyjän, ja jokaisen tulee tehdä oma osansa asiakkaan vuoksi eikä kantaa kaikkia hankalia asioita myyjän pöydälle argumentilla "hoida sinä tämä, se on sinun asiakkaasi". Myyjän ei tule olla se henkilö, joka hoitaa jatkuvasti muiden työtehtäviä.


Myyjä, saatko keskittyä työssäsi puhtaasti myyntiin vai teetkö myös oston, varaston ja toimitus-tilausketjun, projektiosaston, taloushallinnon ja huollon töitä samalla? Mikäli näin on, organisaatiosi tulee tarkastella toimintatapoja ja roolituksia suurennuslasilla.


Tavoitteista puhumattakaan.