Viisi vinkkiä myyjästä MYYJÄKSI!

03.05.2021

Miksi toiset myyjät onnistuvat useammin kuin toiset? Mitä hyvä myyjä tekee paremmin kuin muut? Lue alta viisi vinkkiä mitkä myyjän olisi hyvä huomioida, kun halutaan parantaa asiakaspalvelua, asiakaskokemusta ja kehittyä myyjänä kohti huippua. 


1. Myyjä ja asenne

Myyjä. Sana myyjä käsittää laajan skaalan erilaisia myynnillisiä rooleja. Myyjä voi tarkoittaa torimyyjää, kauppakeskuksen liittymämyyjää, ruokakaupan myyjää, yritykseltä yritykselle asiantuntijamyyjää, puhelinmyyjää, automyyjää ja niin edelleen. Uskoakseni tässä on monella myynnissä työskentelevällä pienoinen ristiriita: Kuka minä olen kun sanon olevani myyjä ja mikä mielikuva syntyy muille, jos kerron olevani myyjä? Uskallanko edes sanoa ääneen, että olen myyjä vain menenkö heti johonkin kategoriaan? Tunnenko jopa hieman häpeää sanoessani, että olen myyjä?

Asenteesta ei voi koskaan puhua liikaa. Hyvä myyjä uskaltaa olla MYYJÄ riippumatta myynnillisestä työtehtävästä, kokee mielihyvää siitä, että saa auttaa ja palvella asiakkaita ja on ylpeä siitä, että on myyjä. Hyvä myyjä ymmärtää asiakkaan tarpeet ja on valmis auttamaan ja tekemään asiakkaan puolesta enemmän kuin asiakas odottaa riippumatta siitä, myydäänkö marjoja, kodinkoneita, laitteita tai monimutkaisia järjestelmiä teollisuuteen.

Ole ylpeästi MYYJÄ, asenne ratkaisee!


2. Viestintä ja yhteydenpito

Tunnistatteko esimerkin tilanteen? Sähköpostiin kilahtaa tarjouspyyntö ja alatte selvittämään sitä. Valitsette tuotteita ja palveluita ja mahdollisesti alatte vielä selvittämään päivitettyä teknisiä ratkaisuja tai päivitettyjä hintoja. Mietitte, mitähän asiakas tässä tarkoittaa ja tulkitaan sähköpostia sanatarkasti. Sen jälkeen lähetetään esimerkiksi sähköpostilla kysymystä omalle toimittajalle tai kollegalle ja jäädään odottamaan vastausta. Muutamien päivien jälkeen asiakas ottaa yhteyttä ja kysyy, oletteko saaneet pyyntöni?

Mikä tässä meni heikosti? Unohdimme asiakkaan! Kommunikointi asiakkaan suuntaan pitäisi olla ensimmäinen toimenpide, kun yhteydenotto tulee sähköpostiin. Soitto asiakkaalle varmistaa, että asiakas on tullut huomioitua ja tarpeet selvitetty tarkemmin ja samalla asiakkaalle voi kertoa palveluista paremmin sekä alustavasta aikataulusta ja saatavuudesta.

Olkaa aktiivisia asiakkaan suuntaan - myös kaupanteon jälkeen!


3. Oman työn hallinta

Monesti tekee mieli sanoa asiakkaalle, että saat tarjouksen tänään, tai hoidan tämän iltapäivää mennessä tai palaan ihan pian asiaan tiedostaen jo mielessään, että aikataulu on liian tiukka ja tuli varmaan luvattua vähän liikaa. Halutaan antaa yltiöpositiivinen lupaus asiakkaalle, vaikka asiakas ei sitä välttämättä tarvitsisikaan. Tämä aiheuttaa itselle kovan kiireen ja jokin pieni muuttuja väliin sotkee pakan täysin. Asiakkaalle annettuja lupauksia on vaikea enää pitää ja deadlinet paukkuu. Tilanne ei ole mukava kummallekaan osapuolelle.

Kun selvitetään asiakkaan todellinen tarve ja tiedostetaan ja hallitaan oman ajan käyttö, pysymme huomattavan paljon paremmin luvatussa aikataulussa sekä täytetään asiakkaan odotukset myös paremmin ja oma työ on vähemmän stressaavampaa ja kiireettömämpää.

Hallitse oma työsi ja pidä aina mitä lupaat. Aina!


4. Ymmärrä asiakkaan tarpeet

Samalle tuotteelle ja palvelulle voi olla erilaisia asiakasryhmiä, joiden tarpeet kyseiselle tuotteelle tai palvelulle voivat olla täysin erilaisia. Selvitä ja ymmärrä asiakkaan tarpeet ja mitkä tekijät vaikuttavat ostopäätöksiin ja toimittajavalintoihin. Joillekin se voi olla tuotteen ominaisuus, toiselle koko yrityksen palvelukokonaisuus, kolmannelle nopea toimitus varastosta ja neljännelle hyvä myyjän tavoitettavuus ja palvelun helppous. Tarpeita on paljon erilaisia, asiakkaat toimivat erilaisissa ympäristöissä, palvelevat asiakkaita eri mallein ja arvostavat toimittajilta eri asioita.

Anna asiakkaille yksilöllistä palvelua!


5. Syö hyvin, nuku hyvin, voi hyvin!

Tämä on tärkein kaikista asioista. Myyjän työ voi olla todella kuluttavaa, vaativaa ja hyvin intensiivistä aamusta iltaan ja viikosta toiseen. Jaksaakseen tehdä myyntiä ja palvella asiakkaita, on tärkeä olla hyvällä energialla liikenteessä.

Muista syödä aamiainen ja lounas, pidä tarvittavat tauot ja liiku työpäivän aikana edes vähän, ota terveellistä välipalaa ja jos mahdollista aloita aamu esimerkiksi 30 minuutin kävelylenkillä ja muista juoda tarpeeksi vettä päivän aikana.

Sopiva positiivinen stressi aktivoi ja silloin saa paljon aikaiseksi, mutta liiallinen kiire, väsynyt olo ja huonolla syömisellä voi olla iso negatiivinen vaikutus koko päivään ja työntekemiseen ja sen lisäksi tiukat aikataulut ja ylipitkät palaverit saattavat aiheuttaa ison kiireen. Nuku myös hyvin, uni palauttaa kehoa.

Muista siis huolehtia itsestäsi ja omasta hyvinvoinnistasi ykkösprioriteettina!


Edellä mainittujen asioiden lisäksi myynnissä ja asiakaspalvelussa pätee paljon muitakin seikkoja, joilla myyntiä, asiakaspalvelua ja asiakaskokemusta voidaan parantaa. 

Bisneskorjaamo Sales Mastermind on perustettu intohimosta auttaa asiakkaita kokonaisvaltaiseen bisneksen, myynnin ja asiakaspalvelun hallintaan. Mikäli haluat kuulla lisää palveluistamme ja miten voimme olla avuksenne, ota yhteyttä toni@salesmastermind.fi tai soita 044 326 4212